Winnaars 2024

Het festivalteam en de jury samen met filmmaker Lieke Anna (derde van rechts) van de documentaire Hoofd Stuk en Paul Mathot (tweede van rechts), de maker van de poppen uit de animatiefilm Wander To Wonder. Foto: © Jules van Iperen

 

De prijzen voor Beste Film en de Jongeren Award werden gewonnen door Wander To Wonder van regisseur Nina Gantz. Zowel de filmjury als de jongerenjury waren zeer onder de indruk van deze eigenzinnige animatiefilm over drie miniatuurmensen die ooit de hoofdrol speelden in een kinderserie maar nu opgesloten zitten in de studio van hun overleden maker. Namens de crew was Paul Mathot van stopmotionstudio Pedri Animation aanwezig - die de poppen maakte voor de film - om de prijzen in ontvangst te nemen.

De filmjury, actrice Christanne de Bruijn en regisseur Michael Abay, poseren met de Talent Award, de juryprijs voor een veelbelovende maker. De Talent Award werd gewonnen door regisseur Nicolas Keppens voor zijn animatiefilm Beautiful Men. Een film over drie kalende broers die naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie. Ze zitten met elkaar vast in een hotel ver van huis en hun onzekerheden groeien sneller dan hun haren.

De Publieksprijs werd gewonnen door de persoonlijke documentaire Hoofd Stuk van kunstenaar Lieke Anna. Een intiem portret waarin Lieke worstelt met de onzichtbare impact van haar moeders hersenletsel – het gevolg van een hersenbloeding – en het effect daarvan op hun relatie.

 

De winnaar van de Zuidelijke Film Pitch 2024 was Ilya Vierhout met zijn filmplan De Albatros. Hij won € 2000,- productiebudget om de film mede mogelijk te maken, aangeboden door CineSud, het Zuidelijk Film Festival, Cinecitta en CineZee. De pitchjury bestond dit jaar uit Jasper Naaijkens van Cinecitta, Carolijn Lilipaly van CineZee en Stefanie van Wijk van CineSud.