Winnaars 2023

Het festivalteam en de filmjury, samen met vooraan in het midden regisseur Sophie van de Pol, die de Publieksprijs won met haar film Uitchecktijd.

Foto: © Jules van Iperen

 

De prijs voor Beste Film werd gewonnen door de film Klette van regisseur Michael Abay. De jury was zeer onder de indruk hoe je als kijker bij deze film meeleeft met een jonge vrouw uit Brussel die op een belangrijk kruispunt is beland in haar leven: ze worstelt met relaties, het afronden van haar studie en het proberen om zelfstandig te wonen.

De Talent Award, een prijs voor een veelbelovende maker, werd gewonnen door regisseur Cato Kusters voor haar film Finns Hiel. Een verhaal over een bijzondere vriendschap die ontstaat tussen twee jongens, gesitueerd in de ‘stoere mannenwereld’ van een boksschool. Het subtiele en intieme spel van de cast in deze mooie coming-of-age film wist de jury te ontroeren.

De Publieksprijs werd gewonnen door Uitchecktijd van regisseur Sophie van de Pol. Een humoristische film over een ouder echtpaar dat nog altijd samen met hun volwassen zoon naar een all-inclusive hotel in Zeeland gaat. Wanneer moeder Ans ziet dat haar zoon daar op slag verliefd wordt, realiseert ze zich dat haar zoon nu echt volwassen is en dat ze hem los moet laten.

 

De winnaar van de Zuidelijke Film Pitch 2023 was Rozemarijn Elisa met haar filmplan Gekkiggeit. Zij won € 2000,- productiebudget om de film mede mogelijk te maken, aangeboden door CineSud, CineZee en het Zuidelijk Film Festival. De pitchjury was onder de indruk van het persoonlijke verhaal van de maker en de originaliteit van het project. Gezien het niveau van de gepresenteerde filmplannen hoog was, besloten CineZee en CineSud om drie extra prijzen uit te reiken, om ook een aantal van de andere projecten een steuntje in de rug te bieden. Zo ontving Jeannice Adriaansens voor haar project Kom Terug € 500,- voor de verdere ontwikkeling van het plan. Roxanne Stam kreeg voor haar project Deining een bijdrage van € 1000,- om met een scenariocoach aan het script verder te werken. Ten slotte kreeg Daphne Severeijns een bijdrage van € 1000,- voor de realisering van haar project Tuin der Driften.