Persbericht – Winnaars Zuidelijk Film Festival 2023

WINNAARS ZUIDELIJK FILM FESTIVAL 2023

Het festivalteam en de filmjury, samen met vooraan in het midden regisseur Sophie van de Pol die de Publieksprijs won met haar film Uitchecktijd. Foto: © Jules van Iperen

TILBURG – Op vrijdag 12 mei en zaterdag 13 mei vond bij bioscoop Cinecitta in Tilburg de derde editie plaats van het Zuidelijk Film Festival. Een festival met een speciale focus op korte films van filmmakers uit Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Zowel fictie, animatie als documentaire worden op het festival vertoond in verrassende filmblokken. Het festival werd in stijl afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de filmprijzen.

JURYPRIJZEN

Tijdens het festival werden twee juryprijzen uitgereikt door een onafhankelijke filmjury, die dit jaar bestond uit actrice Christanne de Bruijn, bekend van de speelfilm De Dirigent, en regisseur/animator Jasper Kuipers, die als animator werkte aan de animatiefilm Knor. De prijs voor Beste Film werd gewonnen door de film Klette van regisseur Michael Abay. De jury was zeer onder de indruk hoe je als kijker bij deze film meeleeft met een jonge vrouw uit Brussel die op een belangrijk kruispunt is beland in haar leven: ze worstelt met relaties, het afronden van haar studie en het proberen om zelfstandig te wonen. Geloofwaardig geacteerd en realistisch in beeld gebracht met een stijl die bijna doet vermoeden dat je naar een documentaire kijkt. De Talent Award, een prijs voor een veelbelovende maker, werd gewonnen door regisseur Cato Kusters voor haar film Finns Hiel. Een verhaal over een bijzondere vriendschap die ontstaat tussen twee jongens, gesitueerd in de ‘stoere mannenwereld’ van een boksschool. Het subtiele en intieme spel van de cast in deze mooie coming-of-age film wist de jury te ontroeren en de maker was er in de ogen van de jury goed in geslaagd om een gelaagdheid in de film creëren.

PUBLIEKSPRIJS

Naast de juryprijzen bepaalde het festivalpubliek de winnaar van de Publieksprijs. Deze prijs werd gewonnen door de film Uitchecktijd van regisseur Sophie van de Pol. Een humoristische film over een ouder echtpaar dat nog altijd samen met hun volwassen zoon naar een all-inclusive hotel in Zeeland gaat. Wanneer moeder Ans ziet dat haar zoon daar op slag verliefd wordt, realiseert ze zich dat haar zoon nu echt volwassen is en dat ze hem los moet laten.

Rozemarijn Elisa (midden) was de winnaar van de Zuidelijke Film Pitch 2023. Samen op de foto met pitchjuryleden Perry Mulder van CineZee (links) en Jasper Naaijkens van Cinecitta (rechts). Foto: © Jules van Iperen

ZUIDELIJKE FILM PITCH

Tijdens het festival vond op vrijdag 12 mei ook een pitchwedstrijd plaats, waarbij zes geselecteerde filmmakers een plan voor een filmproject presenteerden aan een professionele vakjury, bestaande uit Guido Franken van CineSud, Perry Mulder van CineZee en Jasper Naaijkens van Cinecitta. De winnaar van de wedstrijd was Rozemarijn Elisa met haar filmplan Gekkiggeit. Zij won € 2000,- productiebudget om de film mede mogelijk te maken, aangeboden door CineSud, CineZee en het Zuidelijk Film Festival. De pitchjury was onder de indruk van het persoonlijke verhaal van de maker en de originaliteit van het project. Gezien het niveau van de gepresenteerde filmplannen hoog was, besloten CineZee en CineSud om drie extra prijzen uit te reiken, om ook een aantal van de andere projecten een steuntje in de rug te bieden. Zo ontving Jeannice Adriaansens voor haar project Kom Terug € 500,- voor de verdere ontwikkeling van het plan. Roxanne Stam kreeg voor haar project Deining een bijdrage van € 1000,- om met een scenariocoach aan het script verder te werken. Ten slotte kreeg Daphne Severeijns een bijdrage van € 1000,- voor de realisering van haar project Tuin der Driften.