Het Zuidelijk Film Festival is een nieuw festival dat zich focust op korte films van filmmakers uit Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Een festival dat de levendige filmculturen uit deze regio’s samenbrengt op een bijzondere manier.

Het festival richt zich op film in de traditionele zin van het woord: films die bedoeld zijn voor het grote witte doek. Centraal staan narratieve korte films voor een breed publiek, met een duidelijke stempel van de maker. Makers die verhalenvertellers zijn en het publiek met hun werk doen verwonderen, ontroeren, vermaken en verbijsteren. Zowel fictiefilms, documentaires als animatiefilms worden vertoond in verrassende en afwisselende filmblokken.

Het festival begon in 2018 als het Tilburgs Film Festival bij bioscoop Cinecitta in Tilburg. Na twee succesvolle eerste edities, is besloten om in 2020 verder te gaan als het Zuidelijk Film Festival, met dezelfde sfeer, maar een uitgebreider aanbod en een focus op zowel films als filmmakers uit de zuidelijke regio’s van Nederland en Vlaanderen.

Het festival is een initiatief van filmmakers Jan van Gorkum, Lidi Toepoel en Dennis de Bakker. Meer informatie over het team achter het festival kun je hier lezen.

De belangrijkste doelen van het Zuidelijk Film Festival zijn:
– Het creëren van een gezamenlijk podium voor filmmakers uit het zuiden van Nederland en Vlaanderen
– Korte films onder de aandacht brengen en het maken ervan bevorderen
– De filmcultuur uit de betreffende regio’s stimuleren en samenbrengen
– Voedingsbodem creëren voor nieuwe films en samenwerkingen tussen de betreffende regio’s
– Een breed en divers publiek bereiken d.m.v. toegankelijke programmering

De eerste editie van het Zuidelijk Film Festival vond in 2021 plaats op 9 en 10 juli bij bioscoop Cinecitta in Tilburg. In het najaar van 2021 zal een bijzonder filmprogramma gaan rondreizen: Zuidelijk Film Festival On Tour.  Een filmprogramma dat op verschillende locaties in Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen te zien zal zijn met een selectie van films die tijdens het Zuidelijk Film Festival zijn vertoond, gevolgd door een Q&A met aanwezige makers. Meer info over de tour kun je hier lezen.

Inzendingen voor het Zuidelijk Film Festival 2022 zijn geopend van zaterdag 6 november 2021 t/m vrijdag 4 februari 2022. Klik hier voor meer informatie over het inzenden van een film. Het festival zal in 2022 plaatsvinden op vrijdag 13 mei en zaterdag 14 mei.

Het laatste nieuws over het festival kun je volgen via onze social media kanalen.