Over het festival

Het Zuidelijk Film Festival is een festival dat zich focust op korte films van filmmakers uit Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Een festival dat de levendige filmculturen uit deze regio’s samenbrengt op een bijzondere manier. Het festival richt zich op film in de traditionele zin van het woord: films die bedoeld zijn voor het grote witte doek. Centraal staan narratieve korte films voor een breed publiek, met een duidelijke stempel van de maker. Makers die verhalenvertellers zijn en het publiek met hun werk doen verwonderen, ontroeren, vermaken en verbijsteren. Zowel fictiefilms, documentaires als animatiefilms worden vertoond in verrassende en afwisselende filmblokken. Naast het festival dat doorgaans in mei plaatsvindt, volgt in het najaar ook steeds een rondreizend filmprogramma – het Zuidelijk Film Festival On Tour – dat te zien is op meerdere culturele ontmoetingsplekken in Tilburg.

Het festival begon in 2018 als het Tilburgs Film Festival bij bioscoop Cinecitta in Tilburg. Na twee succesvolle edities werd in 2020 besloten om verder te gaan als het Zuidelijk Film Festival, met dezelfde sfeer, maar een uitgebreider aanbod en een focus op zowel films als filmmakers uit de zuidelijke regio’s van Nederland en Vlaanderen. Het festival is een initiatief van filmmakers Jan van Gorkum, Lidi Toepoel en Dennis de Bakker. Meer informatie over het team achter het festival kun je hier lezen.

De belangrijkste doelen van het Zuidelijk Film Festival zijn:
– Het creëren van een gezamenlijk podium voor filmmakers uit het zuiden van Nederland en Vlaanderen
– Korte films onder de aandacht brengen en het maken ervan bevorderen
– De filmcultuur uit de betreffende regio’s stimuleren en samenbrengen
– Voedingsbodem creëren voor nieuwe films en samenwerkingen tussen de betreffende regio’s
– Een breed en divers publiek bereiken d.m.v. toegankelijke programmering

In 2024 vindt het festival plaats op vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei bij bioscoop Cinecitta in Tilburg. Bekijk hier het complete festivalprogramma. Volg ons op social media voor het laatste festivalnieuws.