Winnaar Veerle de Wilde, die won met haar filmplan Ultraviolet. Foto: © Jules van Iperen

In samenwerking met CineSud organiseert het Zuidelijk Film Festival sinds vorig jaar de CineSud Zuidelijke Film Pitch, speciaal voor makers uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Vlaanderen. Nieuwe makers met een gouden idee voor een korte productie pitchen tegenover een professionele jury en de winnaar ontvangt €2.000 productiebudget, beschikbaar gesteld door CineSud.

Jury

De jury voor de CineSud Zuidelijke Film Pitch 2022 bestond uit programmeur Jasper Naaijkens (Cinecitta), adviseur Film en Talentontwikkeling Iduna van de Ven (Kunstloc Brabant) en directeur van Limburg Film Office Guido Franken. Na een lang juryberaad verkozen zij het idee voor de korte fictiefilm Ultraviolet van Veerle de Wilde tot winnaar van de productiebijdrage van €2.000. “De vier projecten waren allen totaal verschillend, waardoor het enigszins aanvoelde als het vergelijken van appels met peren,” vertelt de jury. “De vier makers(collectieven) kwamen allen met interessante en kansrijke projecten, gedreven door de passie van de makers. We zijn er daarom ook van overtuigd dat alle films uiteindelijk ook tot leven gaan komen.”

Jury-rapport winnaar

“Interessant en eigenzinnig plan rond het thema mentale gezondheid. Professionele, prikkelende en overtuigende pitch. Je ziet de film direct voor je. Het project maakt nieuwsgierig en kent een urgent thema. Het moodboard is spot on en prikkelt de visuele verbeelding. De jury is benieuwd hoe alle thema’s die aan bod kwamen gebalanceerd in de uiteindelijke film terugkomen en is zeer benieuwd naar de film! De pitch en filmplan klopten van A tot Z en de jury is dan ook unaniem in het benoemen van Ultraviolet tot winnaar van de CineSud Zuidelijke Film Pitch 2022.”

Pitch selectie

De volgende makers waren geselecteerd in 2022:

 • Ultraviolet, Veerle de Wilde
  Korte fictiefilm over een tienermeisje dat haar eigen weg zoekt als jonge vrouw, maar worstelt intussen met de psychische problemen van haar moeder.
 • Hoofd.Stuk, Lieke Anna Haertjens
  Een documentaire over Lieke Anna Een jonge kunstenaar die in de zomer van 2020 wordt geconfronteerd met haar moeders hersenbloeding.
 • Baby Mack, Jiri Loozen, Wouter Greven, Michel Ubels & Levon Lois
  Korte documentaire. In het Limburg van $KEER&BOO$ hebben de heuvels ogen en oren.
 • Kat en Vos, Pepijn Tebrunsvelt
  Korte stop-motion animatie over twee vilten poppetjes die tot leven komen.

De CineSud Zuidelijke Film Pitch 2022 vond plaats op vrijdag 13 mei bij bioscoop Cinecitta in Tilburg.